NYHET

Uttalande om Israel och Palestina

Exempelbild

 

Socialdemokraterna i Lund står upp för solidaritet och fred. Våldet i Israel och Palestina måste få ett slut.

Det finns ingenting som kan försvara terroristorganisationen Hamas brutala terrordåd mot Israel. Mördandet, tortyren och kidnappningarna av oskyldiga kvinnor, män och barn i alla åldrar måste fördömas.

Israel har rätt till försvar och rätt att skydda sin befolkning. Men Israel har också en skyldighet, i enlighet med folkrätten, att skydda civila liv. Det palestinska folket ska inte straffas för Hamas terroristhandlingar. Den israeliska militärens attacker mot Gaza har dödat tusentals oskyldiga människor i Palestina, många av dem barn. Det urskillningslösa våldet måste få ett slut. Att förvägra civila grundläggande förnödenheter är oacceptabelt. Attacker mot civila är aldrig acceptabelt, oavsett vem som utför det. Israel måste släppa igenom hjälp och förnödenheter till Gaza.

Det humanitära biståndet går till sjukvård, mat och andra akuta behov i Palestina och det är av största vikt att det ökas. Den svenska regeringen måste driva på i FN och EU för att en humanitär korridor skyndsamt ska upprättas.

Vi måste fortsätta stå upp för solidaritet och värna civila, vare sig de är israeler eller palestinier. Israeler och palestinier förtjänar att få leva i fred, sida vid sida, i två fria och demokratiska stater.

Alla folks frihet, hela världens fred.